Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie trzeba odmawiać sobie chwili radości oraz bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic łatwiejszego niż zrobienie sobie zdrowego deseru, który będzie nie jedynie niskokaloryczny, niemniej jednak również nadzwyczajnie wpłynie na stworzony przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, wiadomo, że najswobodniej robić je latem i wiosną, kiedy dostęp do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Ogromną renomą cieszą się zdrowe desery mrożone, które będą pobocznym orzeźwieniem w upalne dni.
Desery mrożone minimelts
Przepysznym, słodkim oraz odpowiednim też dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany należy zmiksować z dobrą porcją dobrej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z poboczną porcją malin albo jakimś ciekawym sosem owocowym. To imponująca alternatywa dla prawdziwych łasuchów, należy jedynie pamiętać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym oraz rześkim pomysłem, a przy tym autentyczną rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców bądź też z mieszanki. Pobocznym atutem jest też to, że na sorbet nie należy długo czekać, nie musi być w całości zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie prawidłowiej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za autentycznymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego bądź lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni muszą zadowolić się zmrożonymi owocami, które są olśniewającą przekąską w trakcie upalnych dni. Nadzwyczajnie smakują mrożone maliny czy borówki, które nadzwyczaj łatwo pogryźć. Zamrażane desery wolno robić również z resztek zdrowych koktajli, wystarczy jedynie je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu