włoska restauracja Kraków centrum

Włosi zdają sobie sprawę z tego, w jaki sposób jeść. Być może właśnie dlatego, że wykorzystane przez nich kompozycje są ożywcze, aromatyczne i solidne dla każdego. Stereotypowa kuchnia włoska śpieszy śródziemnomorskim wzorem jedzenia – ogniskuje się na prostych, naturalnych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Badania podkreślają, że korzyści przepływające ze wzoru diety śródziemnomorskiej są w stanie obejmować reformę utraty wagi, poprawniejszą kontrolę poziomu cukru we krwi oraz obniżenie ryzyka depresji. Włoskie pożywienie jest także rozkoszne oraz świadczy wypełnianie spiżarni potrawami, jakie nie jedynie smakują niesamowicie, niemniej jednak też są całe napakowane właściwościami pobudzającymi zdrowie.

kuchnia włoska w Krakowie

Spójrz na kilka poniższych elementów, jakie stanowią istotę kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina oraz gotuj!

Oliwa z oliwek
Jest to niemalże niebezużyteczne uporządkowanie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, które spożywa się w trakcie realizowania diety w stylu śródziemnomorskim, niebezpieczeństwo wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej zmniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest dostatnia w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak też witaminę E oraz inne zdrowe związki, które zmniejszają stan zapalny.

restaurants main market square krakow

   

Pomidory z puszki
Ożywcze pomidory są doskonałe, jakkolwiek te z puszki mogą spowodować, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest bardzo ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed poniektórymi nowotworami, schorzeniami serca i osteoporozą oraz mogą funkcjonować jako silne przeciwzapalne związki.

Czosnek
Czosnek ma na własnym koncie długą przeszłość wykorzystania z racji posiadanych atrybutów leczniczych. Po pierwsze, obejmuje związek o nazwie allicyna, jaki przyczynia się do odprężenia naczyń krwionośnych (to właśnie dzięki czemu krew może płynąć bez ograniczeń), powoduje powstawanie naczyń krwionośnych oraz hamuje kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku niosą ze sobą jeszcze więcej korzyści: są w stanie zatrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu ochrony przed rakiem i zniżyć poziom glukozy we krwi w celu słabnięcia ryzyka cukrzycy.