Prawdziwie włoska restauracja – klasyczne menu
Restauracje włoskie to w Polsce najbardziej popularny typ gastronomii. Kochamy jedzenie włoskie bo jest pyszne, pożywne oraz ładnie wygląda na talerzu. Oczywiście najczęściej wybieramy takie przysmaki jak pasty. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską degustują równie pyszne potrawy – canelloni, gnocchi czy włoskie zupy minestrone.
Szukając prawdziwej włoskiej restauracji warto przyjrzeć się kilku istotnym cechom: jak wiele składników rzeczywiście pochodzi z Włoch, czy w menu znajdują się również nie tak popularne włoskie potrawy, czy lista win, zawiera klasyczne włoskie trunki. Włoska kuchnia to duża różnorodność i jedzenie z wielu zakątków kraju. Prawdziwie włoska restauracja stworzy naturalnie włoski klimat.
Kuchnia włoska jest prosta, ale to nie oznacza, że że nie jest dobra Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .
Aromatyczne wina włoskie
Żadna szanująca się restauracja włoska, która ubiega się do bycia eleganckim miejscem na kulinarnej mapie regionu, nie może ignorować wina. Posiłek w klimacie włoskim koniecznie powinien obejmować również trunek. Kieliszek białego wina to we Włoszech norma. Kolejne ciekawe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa Najbardziej znane wina włoskie to montepulciano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie ciro oraz nuragus z Sardynii. Włoska restauracja – jeśli naprawdę chce być postrzegana jako typowa włoska trattoria, powinna posiadać nie mały wybór win.
Regionalna włoska restauracja
Chcąc poznać indywidualność włoskiego gotowania bez wahania trzeba wybrać się do restauracji, która jest w stanie podać nie tylko pasty i pizzę.
Zobacz film