Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy rozpoczyna się przypuszczalnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz stosowali owoce kawowca. Mimo to w owym czasie nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, innymi słowy pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele pichcili owoce kawowca i mieszali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie uprawiano celowo w rzeczowych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Sporo wieków później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała wypracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, żeby można było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w globie, a wobec tego jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w takim razie raz za razem bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc różnorodne modyfikacje, by zdobyć różne postacie i smaki, jakie znamy dziś. Obecnie większość spożywanych artykułów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga kolosalnego trudu. z wizytą u baristy Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to wybitnie sporadyczne przypadki. Zatem także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a również dobrego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film