Autentyczna włoska kuchnia, inaczej co lubią jeść Włosi

Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu kultowych na całym świecie. Dziś posmakować można jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak autentyczne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu posiadają włoskie specjały. Co kochają konsumować prawdziwi Włosi?

Co jest w najwyższym stopniu znaczącym włoskim daniem?
Z trudem wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza asocjuje się z Włochami. Kochają ją również sami Włosi.

Świetna serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, który nie bez powodu ujmowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże rozkosznego dania. W najwyższym stopniu znana pizza to oczywiście Margherita. Składa się ona z:
•    pomidorów San Marzano;
•    sera mozzarella;
•    świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze specjalnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.

Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co właściwie ubóstwiają jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, iż to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W największym stopniu włoskie jest bezsprzecznie spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z przeróżnego rodzaju sosami. Istotne jest, żeby nie był on rozgotowany. Al dente, inaczej odrobię twardy – taki powinien być poprawnie ugotowany makaron według Włocha. Inne znane włoskie makarony to:
•    canelloni;
•    lasagne;
•    
Różnią się one formą i sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest niezwykle urozmaicona. Poświęcić można jej ściśle mówiąc długie opowieści. Na uwagę zasługują również słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu niemniej jednak na to, po które danie sięgamy, jesteśmy w stanie być pewni, że oczaruje ono głębią smaku i aromatu.